Informatieavond over de Grevelingen, nu en in de toekomst

Staatsbosbeheer organiseert in samenwerking met Getij Grevelingen op dinsdag 22 oktober aanstaande een informatieavond met als thema: de Grevelingen, nu en in de toekomst. Tijdens het eerste deel van de avond neemt filmmaker, duiker en natuurfilmer Ronald Faber de aanwezigen mee onder water met beelden uit zijn nieuwe film. Daarnaast is veel aandacht voor het terugbrengen van het beperkte getij in de Grevelingen. Wat zijn de plannen, wat voor gevolgen hebben zij en wanneer gaan we er iets van merken? De avond wordt georganiseerd in het kader van de Grevelingenweek. 

De levende Delta

Filmmaker Ronald Faber heeft de afgelopen jaren veel onder water gefilmd in de Grevelingen en de Oosterschelde. Zijn natuurfilm “De levende delta” gaat in première tijdens het Wildlife Film Festival Rotterdam (30 oktober tot 3 november). Tijdens de bijeenkomst krijgen de aanwezigen alvast een voorproefje. Daarnaast vertelt Faber over de totstandkoming van zijn film.

Getij Grevelingen 

Project Getij Grevelingen praat belangstellenden bij over de plannen om beperkt getij terug te brengen in de Grevelingen. Met de aanleg van de Brouwersdam is de waterkwaliteit achteruitgegaan. In delen van het meer is een gebrek aan zuurstof ontstaan. Dit fenomeen keert jaarlijks terug. Het schaadt het bodemleven in de Grevelingen, dat een belangrijke schakel in de voedselketen is voor vissen, zeehonden en vogels. Hierdoor is het hele natuurlijke systeem kwetsbaar. Daarom zijn er plannen voor het maken van een doorlaat in de Brouwersdam. De doorlaat zorgt voor een beperkte terugkeer van eb en vloed op de Grevelingen en verversing van het water. Hierdoor verbetert de kwaliteit van het water en daarmee ook de natuur onder water en uiteindelijk het hele ecosysteem.

Er wordt een uitgebreide presentatie gegeven over de laatste stand van zaken van het project. Na de pauze is ook gelegenheid om vragen te stellen aan vertegenwoordigers van het project en specialisten van onder andere Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat.

Aanmelden en informatie

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor deze bijeenkomst via de website

www.staatsbosbeheer.nl/informatieavondgrevelingen

Wanneer: dinsdag 22 oktober. Inloop vanaf 19.15 uur. De presentaties zijn van 19.30 – 21.00 uur. Daarna is gelegenheid tot het stellen van vragen tot 22.00 uur.
Locatie: Informatiecentrum Grevelingen, Binnenzijde 25, 3253 MN Ouddorp

Meer informatie via https://www.ivn.nl/grevelingenweek/nieuws/de-grevelingen-nu-en-in-de-toekomst

Foto: Staatsbosbeheer.